Kihagy az agy!


Kihagy az agy!
Az emberi test minden szerve információkat ad és utasításokat kap az agytól, az agy szabályozza működésüket. Az agyi impulzusokat központok gyűjtik össze, mielőtt tovább haladnának, az agykéreg szabályzó mechanizmusai kormányozzák őket. Az impulzusok továbbadása lehet akarattól függő vagy automatikus. Az információk, utasítások a tudattalanban agyi hatások, zömükben több idegpályán gyűlnek össze, a gerincvelőn és meghatározott idegrostokon át haladnak tovább a test minden részébe.
Ez a bonyolult hálózati működés az egészséges sejteken és idegpályákon kívül egy sor tápanyagot is igényel, amelyek lehetővé teszik a közvetítést. Az agyműködés függ a vérkeringéstől, az egészséges véredényektől, a vér alkotóelemeitől, és a mindezt lényegesen befolyásoló táplálkozástól.
Az agy a testsúly kb. 2 %-át teszi ki, energia-felhasználása a test egészének 20 %-a, ez azt jelenti, hogy az összes energia 1/5-ének rendelkezésre kell állnia a test tömeg 1/50-ed része számára. A test 2 %-át kitevő agy több milliárd idegsejtet tartalmaz. Egy idegsejt akár tízezer más idegsejttel is közvetlen kapcsolatban áll, és ezek mindegyiktől impulzusokat kap, feldolgozza azokat, és megfelelő módon továbbítja más idegsejtekhez.
Mire van szüksége elsősorban az agynak?
Az agynak naponta 75 liter oxigénre van szüksége! Az agy épségét elsősorban az oxigénellátás biztosítja. Ahhoz, hogy megkapja ezt a mennyiséget, naponta 1200 liter vér áramlik át az agyon. Ha az oxigénellátás 2-3 perig szünetel, pl. szélütés miatt, az agysejtek elpusztulnak, vagy sérülnek. Azok a sejtek, amelyekben 5-10 percen át nem áramlik vér, visszafordíthatatlan károsodást szenvednek.
Oxigénes víz, oxigén-ellátás növelése fontos, akár van valamilyen agy-idegrendszeri problémánk, akár nincs. De ha van, akkor kiemelten fontos! Az oxigén növelését a séta, szabad levegőn tartózkodás, torna, jóga, úszás is támogatja.
Mire van még szüksége az agynak?
Vízre! Ha túl kevés a folyadék, amit iszunk, a vér besűrűsödik és kevesebb oxigén jut az agyba. Az érelmeszesedés is krónikus agyi vérkeringési zavarokhoz és csökkent teljesítőképességhez vezet.  Időben kell elkezdeni az agyműködés paramétereinek a vizsgálatát, oxigén, víz, erek állapota, ez az agyműködés alapvető kérdése, mert bárhol hiba csúszik a rendszerbe, és azt nem tudjuk korrigálni, az agyműködés súlyosan leépülhet.
Hormonok, neurohormonok, az agy hírvivő anyagai
Ha az agyi vérkeringés és oxigénellátás megfelelő, az idegsejtek épek, elegendő folyadék is van, akkor az agyműködés épsége elsősorban az agy hírvivő anyagaitól és speciális hormonjaitól függ. Hiába jó az oxigén, folyadék, keringés, erek állapota, mégsem működik a „rendszer”, ha a hormonok nem működnek, ha a neurohormon-termelésben hiba lép fel. A neurotranszmitterek, az úgynevezett kémiai hírvivő anyagok aktiválják az idegsejteket. A neurotranszmitterek és receptorok a kulcs – zár elven működnek. A megfelelő funkciót teljesítő hírvivők döntik el, hogy az információk aktiválják-e a sejtmagot.
Neurohormonokat, hírvivő anyagokat az aromaterápiás bedörzsöléssel, étrend-kiegészítőkkel, szuperételekkel és rügyterápiás készítményekkel juttathatunk el az agyhoz. Jó megoldások lehetnek:
-          Noni ital fogyasztása, 2-3 evőkanálnyi mennyiség naponta (tiszta hatóanyag-tartalmú készítményből).

-          B-vitamin, magnézium és folsav-készítmény fogyasztása, javaslom a Finclub cég Karditabs készítményét. A B-vitaminból extra adagot is javaslok, szintén a Finclub cég termékét szoktam ajánlani, mivel ennek felszívódása, tisztasága kiváló, és nem lesz tőle extra éhes az ember. Magnéziumból legalább 900 mg/nap, B-vitaminból magas hatóanyag-tartalmú készítményből 3x1 db/nap.

-          Teafa és levendula illóolaj bedörzsölése a nyak, váll, hát területeire, ezeket az illóolajokat tisztán is használhatod, 8-10 csepp egy bedörzsöléshez. Ügyelj arra, hogy minősített illóolajat használj, pl. a Panarom cég vagy a Levendárium készítményét.

-          Bio miso paszta – ez egy japán tradicionális szója-készítmény, a bio változat megbízható szójából készül, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Nem szabad forró ételbe tenni. Napi adagolása 2-3 teáskanálnyi mennyiség.

-          Lecitin-készítmények. Elsősorban a szóját ismerjük, mint lecitin-forrást. Jó megoldás, de megbízható forrásból legyen! Egyéb lecitin-források: bio napraforgó-olaj (hidegen), tojás sárgája (nyersen), fürjtojás nyersen.

-          Minőségi halolaj-készítmény fogyasztása, legalább 1200 mg/nap.

-          Bio lenmagolaj fogyasztása, ételhez is lehet keverni, 2-3 teáskanál naponta.

-          C-vitamin fogyasztása, legalább 4000 mg/nap

-          Növényi vaskészítmények fogyasztása kúraszerűen, pl. a Finclub cég Ferrotabs készítménye.

-          Sötét bogyós gyümölcsök frissen vagy fagyasztva, vagy aszalványok formájában, illetve levek formájában, minden nap, bőségesen fogyasztva.

-         Ásványianyag- és nyomelem-készítmények fogyasztása. Az A, C, E-vitamin, valamint a réz, szelén, a bór, a cink nagyon fontosak az agy-idegrendszer számára. Ezekből ma már szinte mindenki hiányt szenved. Pótlásra, rendszeres fogyasztásra a Múmijó, más néven Shilajit, vagy Huminicum, illetve a Finclub cég CD Bori készítményét szoktam ajánlani, magas adagolással.

-          A magas hisztamin-tartalmú ételeket, mint pl. a füstölt húsok, felvágottak, penészes sajtok, mikrózott étel, gabonák/glutén, cukor, stb. kerülni kell.
Ami jót tesz az agynak (mindent vegyszermentes forrásból!):
banán, narancs, dinnye, paradicsom, burgonya, dinnye, sok klorofillt tartalmazó növényi hajtások, pl. hagymaszár, petrezselyemzöld, szárított búzafűpor, árpafűpor (ezeket turmixokba lehet tenni), sárgarépa, csemegekukorica, tökmag és olaja, mandula, napraforgó és olaja, dió, dióolaj, mézes dió,  fenyőmag, fenyőolaj (kapszulázva), olívaolaj, algafélék, organikus vörös húsok, szezámmag, köles, mák, búzacsíra-olaj, zab-kivonat, kapor, spenót, vizitorma, lencse, fehérbab, rizs, méz, házi tojás, fürjtojás, zöld tea, citromfű tea, minőségi organikus kávé, kemény sajtok, vaj, tejszín, túró, halak (ponty, szardínia), földimogyoró, szőlőmag-olaj, csírák, hajtások.
Élj velem egészségben, harmóniában!

Bíró Tünde
Tanár, szexuálterapeuta
Természetes gyógymódok tanácsadás

Megjegyzések