Minden egészségvédő kúra előtt érdemes átgondolni az alábbiakat

Mielőtt hozzáfognál akár kisebb, akár nagyobb kúrához, akár természetes gyógymódok, étrend-változtatás, akár orvosi segítség mellett, amellyel az egészségedet szeretnéd rendbe tenni, gondold végig az alábbiakat.

Te tudod, mi zajlik a testedben és a lelkedben? Ha nem tudod, honnan tudod, mire van szükséged?

A szakszerűen felépített és végrehajtott kúra az állapotfelméréssel, az életmód és szokások felmérésével, kikérdezéssel kezdődik. Állapotfelmérésre ma már sok alternatív lehetőséget, például a biorezonanciás állapotfelmérést is igénybe vehetsz, de minimum egy jól összeállított kérdőív kitöltésével és életmód tanácsadó, természetes gyógymódokban jártas szakember segítségével, a válaszok megbeszélésével kell kezdeni minden kúrát, amely az egészségedet befolyásolja.

Amíg nincs megfelelő folyadék-bevitel és széklet-vizelet-távozás, addig nem foghatunk bele semmilyen kúrába. Megfelelő folyadék-bevitelnek a 3 liter tisztított víz elfogyasztása jelent, megfelelő salakanyag-távozásnak a napi egy vagy kétszeri széklet, illetve az akadálytalan és szükség szerinti vizelet-távozás jelent.
Vannak, akik például nem mehetnek ki akármikor a munkahelyükről wc-re, és ezért nem isznak eleget. Az ilyen helyzet tarthatatlan, ezen változtatni kell, de semmiképpen nem alkalmas arra, hogy tisztító-méregtelenítő kúrát végezz, hiszen ennek éppen az a lényege, hogy a széklet- és vizelet-távozás gyakoribb, sürgetőbb lesz.
Ha nem így történik, akkor nem jó a kúra - de ha azért nem iszol, mert nem tudsz kimenni a mosdóba, akkor tilos bármilyen kúrába belefogni. Viszont át kell gondolni, hogy mit keresel egy olyan munkahelyen, amelyik a legelemibb emberi szükségleteidet sem tartja tiszteletben...

A kúrádat segítő gyógynövények, étrend-kiegészítők, kezelések, és a változások, amelyeket a kúrádhoz meg kell tenned - például a minőségi ételek fogyasztása és a naponta elfogyasztott 3 liternyi tiszta víz - pénzbe fognak kerülni.

Egy jól összeállított kúrát nem lehet forintokból megoldani, de lehet változtatni pazarló szokásainkon, vásárlási, étkezési, beszerzési forrásainkon, és ezáltal lehet spórolni. Például: aki "dobozol" a munkahelyére, és így viszi az egész napos ételét, akár az élelmiszerre költött pénz kétharmadát is megspórolhatja. Sokat lehet így megtakarítani, és ezt az összeget már bátran költhetjük a minőségi egészségmegőrzésünkre.

A testi kúrákat mindig a lelki kúrákkal párhuzamosan kell végezni. A lélek támogatása, segítése, ha szükséges, méregtelenítése nélkül nincs jól végrehajtott méregtelenítő- vagy tisztítókúra! A lelki terápiákban a szelíd módszereket javaslom: Bach-terápia, aromaterápia, gyógynövény-terápia, energetikai kezelések, masszázs, beszélgetés, oldások, lelki terápiák.

A gyógyszerfogyasztásnak, különösen, ha hosszabb ideje tart, komoly hatása lehet minden kúrára, gyógynövény-fogyasztásra - és viszont. Ha bármilyen gyógyszert fogyasztasz, mindenképpen kérj tanácsot egy ártalmatlannak tűnő kúra előtt is! A fogamzásgátló gyógyszer is gyógyszer, szintetikus hormon. Akkor is, ha hüvelygyűrűként használod. Erre is gondolj!

Súlyos betegség, leépülés, gyengeség, trauma, kórházi kezelés, daganatos megbetegedés és erre alkalmazott nyugati orvoslás kezelések alatt nem végzünk méregtelenítést és nem végzünk tisztítókúrákat. Ezek a kúrák - ha szakszerűen, hatékonyan végzik - egyensúlyvesztést, állapotromlást, további traumákat okozhatnak, pl. hasmenés, gyengülés, fejfájás. Kérj tanácsot, ha akut betegség esetén valamilyen kúrát szeretnél végezni. Általános szabály, hogy először erősítünk, utána takarítunk - kérd szakember segítségét, ne az internetről és hallomásból tájékozódj! 

Várandósság és szoptatás alatt szigorúan tilos bármilyen tisztító-méregtelenítő kúra, drasztikus, egyoldalú diétára épülő fogyókúra! Szelíd módszerekkel segíthetjük a székrekedés, aranyér, hányinger, émelygés, emésztési zavarok, nagyobb hízás, tartós betegség (pl. magas vérnyomás vagy diabétesz) fennállása esetén a megoldásokat. Mindent egyeztetni kell azonban az orvosoddal és hozzáértő szakemberrel, pl. dúlával, aromaterapeutával.

Éljünk együtt egészségben, harmóniában!

Bíró Tünde
Tanár, szexuálterapeuta

Természetes gyógymódok tanácsadó

Megjegyzések