B-vitaminok és hormonműködés


Sokat hallunk a vitamin-pótlás szükségességéről, de nem tudjuk, hogyan, miből, mennyit kellene pótolnunk ezekből a fontos tápanyagokból. Honnan tudjuk egyáltalán, hogy hiányt szenvedünk ezekből?

A B-vitamin hiány népbetegség, így szinte biztosan mindenkinek javasolt a pótlása. Nem mindegy azonban, hogy mennyit, és mivel növeljük a szervezetünkben a B-vitaminok szintjét. Szinte hallom, ahogy tiltakoznak egyesek: B-vitamint inkább nem szedek, mert hízni fogok tőle! Valóban így lehet ez a szintetikus, nem kellő szakértelemmel összeállított vitaminok esetén. Az ortomolekuláris vagy organikus vitamin-készítmények nem idézik elő a túlzott étvágyat, és nem okoznak hízást. Figyelni kell arra, milyen forrásból származnak, milyen összetételben, és mikor-hogyan vesszük be ezeket.

Akinek hormonális egyensúlyi zavara, betegsége van, szinte kötelezőnek mondható, hogy a B-vitaminokat pótolnia kell, méghozzá terápiás adagban, amely köszönőviszonyban sincs az ún. RDA adagolással. Változó korban lévő nőknek és férfiaknak nagy adagban történő pótlása, kúraszerűen, kiemelkedően fontos.

Nézzük először, hogy a B-vitaminok milyen komoly hatással vannak az anyagcserére, a hormon-háztartásra, az idegrendszer működésére, és még mi minden más funkcióra a testünkben és a lelkünkben is.

A B-vitaminok legfontosabb funkciói: a sejtek energiaháztartásának szabályozása, az agyi funkciók serkentése, a bőr, haj és köröm védelme, a vércukor- és koleszterinforgalom szabályozása, a hormon- és immunrendszer valamint a fehérjebontás szabályozása, a káros homocisztein-szint csökkentése révén a szívbetegségek megelőzése, a vörösvértest képzés, a DNS szintézis.

Fontos szerepet játszik továbbá az asztma, a gyermekkori hiperaktivitás, a vesekövesség, a szívbetegség és a hólyagrák megelőzésében, valamint a csontépítésben.

Az újabb eredmények szerint a B6-vitamin adagolása a sokízületi gyulladásos (rheumatoid arthritisben szenvedő) betegeknél és osteoporosisban jelentős javulást produkál. A B6-vitamin a porc- és csontképződés fontos segítője is. Fő forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, száraz hüvelyesek (különösen a lencse), a burgonya, a sűrített paradicsom, a banán, a dió, a mák, a napraforgómag, a gesztenye, az élesztő, kisebb mértékben a tojás.

A folsav is a B-vitaminok családjába tartozik. Fontos szerepe van a vérképzésben szerepet játszó B12-vitamin megfelelő felszívódásában, az emlődaganat kockázatának csökkentésében, a magzat megfelelő fejlődésében és az ún. velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében, a nyitott gerinc és a vízfejűség kivédésében.

Fontos továbbá a fogínygyulladás csökkentésében, a szív-érrendszeri betegségek és az érelmeszesedés kockázatát jelentősen növelő homocisztein megkötésében. A menopauza után a homocisztein-képződés egyensúlya sok esetben felbomlik, ami az érelmeszesedés illetve a szív-érrendszeri betegségek, valamint az osteoporosis esélyét jelentősen megnöveli a változás kora után lévő nőknél.

Forrásai a nyers és párolt zöldségfélék, a száraz bab, a szója, a cékla, a brokkoli, a kelkáposzta, a paraj, a spárga, a zöldbab, a karfiol, a dió, a mogyoró, a mandula az élesztő, a gyümölcsfélék és a tojás. Hiányukban jellemző a depresszió (B1, B2, B3, B6, B12, folsav hiánya), ingerlékenység, fáradékonyság, feledékenység és memóriazavarok kialakulása, porc- és csontépülési zavarok valamint a magzat gerincfejlődési rendellenességei.

Fokozottan szükséges szív- és érrendszeri ill. az e rizikócsoportba tartozó betegek, továbbá dohányzók, alkoholt fogyasztók, diétázók és energiaszegény étrendet fogyasztók, gyógyszert (különösen antibiotikumot) szedők, idősek, terhesek, szoptatós kismamák, gondolkodási és memóriazavarokkal valamint bőr-, haj- és körömproblémákkal küszködők ill. B-vitaminokban szegény élelmiszert fogyasztók számára.

Fontos tudnivaló: a B-vitaminok szorosan egymáshoz kapcsolódó működése és hatása miatt vitaminpótlás esetén leghatásosabbak az egész B-vitamin komplexet tartalmazó készítmények. Több kiváló étrend-kiegészítő is megtalálható a kínálatban, amelyet a tanácsadás során ajánlok a hozzám fordulóknak. Az étrend-kiegészítőkkel való pótláson kívül fontos, hogy a táplálkozásunkban minél több természetes B-vitamin legyen. B-vitaminban rendkívül gazdag "szuperétel" a fürjtojás, melyet nyersen javaslok elfogyasztani, naponta 4 db-ot, kúraszerűen, azaz 4-6 héten keresztül.

Éljünk együtt egészségben, harmóniában!

Bíró Tünde
Tanár, szexuálterapeuta
Természetes gyógymódok tanácsadó

Megjegyzések