Mellékvese: egy kis szerv sok fontos feladattal. Óvd és ápold!


Mellékvese, cortizon, hízás, fogyás, éjszakai felébredés, izzadás, gyengeség... Ismerős állapotok? A mellékvese nagyon fontos szervünk. Akkora, mint egy dió, és oly sok mindenért felelős a testi-lelki működésünkben.
És majdnem mindenkinek olyan kimerült állapotban van, hogy segítségre szorul...
Jó tanácsok mellékvese-problémákra, megelőzésre és karbantartásra - még akkor is, ha úgy gondolod, hogy neked nincs ezzel gondod, az alábbi tanácsokat stresszoldó módszerként érdemes betartani.

1. Több só! Igen, jól olvasod: több sót! Méghozzá nemes sót javasolt fogyasztani. A himalája só, parajdi só, feketesó és még számos nemes só jótékony hatását a vesék, mellékvesék támogatásában érdemes felhasználni. Ez nem azt jelenti, hogy mértéktelenül sózzuk az ételeinket, hanem azt, hogy figyeljünk oda a nemes sók megfelelő mennyiségben történő pótlására.

2. Stressz-kezelés és stressz-csökkentés. A tartós negatív stressz a legnagyobb betegség-faktor a mai világban. Minden lehetséges eszközzel csökkenteni és kezelni kell. A negatív hatások tudatos kikapcsolása, például televízió, reklámok, híradók, manipulatív média-hírek, rossz kapcsolatok, rossz munkahely felszámolása, konfliktusok kezelése, önvédelem, a határaink meghúzása. A gyógynövények és a Bach-virágterápia tudatos felhasználása a stressz csökkentésében. Stressz-oldó technikák, mint például az Agykontroll, mandala-festés, rajzolás, meditációs felvételek hallgatása, jóga, séta, zenehallgatás, tréningek elvégzése javasolt.

3. Több pihenés, minőségi szabadidő, séta, társas kapcsolatok ápolása,művészetek élvezete.

4. A magnézium kiváló stressz-csökkentő és mellékvese-harmonizáló. Egy felnőtt embernek naponta 800-900 mg magnéziumra van szüksége, és ezt ritkán tudjuk az étkezésből pótolni. Étrend-kiegészítésre szorulunk ebből a fontos ásványi anyagból. Otthoni gyógyfürdő formájában is magunkhoz vehetjük, magnéziumsót tartalmazó fürdősók formájában.

5. Gyógynövényes és jótékony zsírsavakkal történő kiegészítés a mellékvese ápolására:
Figyelem! Antidepresszánsok szedése esetén gyógynövény-készítmények nem szedhetők!
- stressz-oldó gyógynövény-teák és készítmények, pl. valeriána, levendula, orbáncfű
- ayurvedikus készítmények
- ellenőrzött halolaj, krill-olaj, vadlazac-olaj
- fenyőmag-olaj, lenmag-olaj, fenyőhajtásból készült kivonat
- Bach-virágterápiás készítmények

6. Az aromaterápia kiemelt terület a stressz csökkentése és a mellékvese működése szempontjából. Az aromaterápiás illóolajok minden formában történő használata csodákat tesz. Kiemelten jó stressz-csökkentő illóolajok: levendula, édesnarancs, mandarin, nemesbabér. Bedörzsöléssel (gerinc és mellékvese területén), fürdővel, lábfürdővel, az illóolaj belélegzésével, aromaterápiás masszázs formájában javasolt alkalmazni.
A stressz nem kikerülhető a mai életünkben, de csökkenthető. Nem szükséges, hogy tartós károkat okozzon a testünkben és a lelkünkben. Figyelj oda a kortizol-szintre a testedben - melyet a mellékvese szabályoz - , fogyassz a fenti szerekből rendszeresen, kúraszerűen és alkalomszerűen is, kérd a tanácsot a saját kúrád összeállításában.

További jó tanácsom: szeress! Szeresd magad és szeresd az életed.
Test, lélek, szellem harmóniájára törekedj, és tápláld jól a tested és a lelked is. Ne engedd, hogy külső erők elvegyék az erődet! Akkor teszel a legjobbat a mellékvesédnek, ha ápolod, kényezteted magad, és megtanulsz nemet mondani.

Éljünk együtt egészségben, harmóniában!

Bíró Tünde
Tanár, szexuálterapeuta
Természetes gyógymódok tanácsadó

Megjegyzések