Ciszták vagy toxinok?

Mi történik, ha ciszta van a szervezetedben?
A ciszta jelzés arra, hogy allergia, gyulladás, hormonális egyensúlyi zavar keletkezett a testedben, illetve valamely toxin vagy élősködő felszaporodott az adott területen.
Milyen allergiák lehetnek a háttérben?
Elsősorban az élelmiszerek okozta allergiák szerepelnek a ciszták kialakulásának hátterében, mint például a glutén-érzékenység. Jelentős az ipari előállítású csirkehúsban, disznóhúsban lévő allergének, gyógyszer-maradványok, hormonok szerepe is. A vegyszerekre, gyógyszerekre, kemikáliákra adott immunrendszeri válasz-reakciók is hozzájárulnak a betegség kialakulásához. A pollenek, háziporatka, virágporok szintén. Mindegyikük hatására megemelkedhet a szervezet homocisztein- és hisztamin-szintje, és ez összefüggésben áll a ciszta-képződési hajlammal.

Milyen toxinok, élősködők lehetnek ezek?
- nehézfémek
- paraziták, gombásodás
- bakteriális gócok, maradványok
- azbeszt, üvegszál (épületek)
- műanyag palackból, edényekből származó PCB, különösen azoknál, akik műanyag edényekben mikrózzák az ételeiket (PCB = poliklórozott bifenilek, nézz utána az interneten)
- egyéb hormonszerű vegyületek, hormon-tartalmú ételek, gyógyszerek, italok, pl. hormonokkal kezelt állati eredetű táplálék
Amit a szervezet nem tud kiválasztani, azt ciszta formájában "raktározza", sokszor a legsérülékenyebb helyeken. Nőknél gyakori a petefészek- és méh ciszta. Ilyen esetekben kiemelten fontos a megfelelő orvosi kivizsgálás és program. Emellett a természetes gyógymódok, az aromaterápia és a gyógynövény-terápia alkalmazása is javasolt.

Éljünk együtt egészségben, harmóniában!

Bíró Tünde
Tanár, szexuálterapeuta
Természetes gyógymódok tanácsadó

Megjegyzések