A jó hormonműködés egyik alapja a jó bélrendszeri működés

Vajon eleget tudunk a bélflóránkról?

A bélflórát mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) alkotják, melyek nagy szerepet játszanak a bélrendszeri immunitás fenntartásában és az allergiás folyamatok visszaszorításában. A vékonybél legnagyobb része steril, a vége felé haladva viszont különféle baktériumfajták figyelhetõk meg, melyek a vastagbél felől jutnak el idáig és alakítják ki életterüket. Az egészséges bélflóra alapját a Lactobacilus és Bifidobacterium fajok adják, melyek mellett egyéb számtalan mikroba is jelen van. Ezeknek a baktériumoknak normál körülmények között semmiféle káros hatásuk sincs. A jótékony bélbaktériumokat ma már nehéz a kiegyensúlyozott táplálkozással is biztosítani, ezért kapszulázott formában, magas élőflórát tartalmazó készítmények útján javasolt pótolni.

A jótékony bélbaktériumok tulajdonságai:
• Megakadályozzák a kórokozó baktériumok, paraziták és gombák elszaporodását
• Elősegítik az emésztést, javítják a tápanyagok felszívódását
• B-vitaminokat és folsavat termelnek
• Lebontják a tejcukrot
• Elősegítik a bélrendszer perisztaltikus mozgását
• Fokozzák az immunrendszer reakciókészségét
• Csökkentik az antibiotikumok által okozott gyomor- és bélrendszeri mellékhatásokat
• A vastagbélbe jutott, az ember számára emészthetetlen béltartalom maradékán élnek.

Immunrendszerünk megtűri a bélbaktériumok jelenlétét, de gondoskodik arról, hogy a szervezet más részébe ne jussanak át. Bélrendszerünk kíméletes, rendszeres tisztítás és támogatása az egész szervezetünkre jótékony hatással van. Negyedévente, félévente javasolt vastagbél-tisztítás elvégzése olyan készítmények fogyasztásával, amelyek jótékonyan tisztítják a vastagbél területét, pl. aktív faszén, indiai útifűmaghéj, perui kovaföld, béltisztító komplex készítmények.
Károsodott bélflóra
Ha a bélbaktériumok minõségi és mennyiségi összetétele megváltozik, akkor a bélrendszerben zavar alakul ki: módosulhatnak a lebontási és felszívódási viszonyok, a bélfal áteresztõképessége (ezzel utat készítve az allergiás mechanizmusoknak). A megnövekedett áteresztõképességû bélfal átengedi a nagyobb molekulatömegû fehérjéket, melyek a hám alatti rétegbe kerülve immunológiai folyamatokat indítanak el. A bélflóra egyensúlyának felborulásakor bizonyos kártékony baktériumfajok elszaporodnak a hasznos bélbaktériumok rovására.

A bélflóra egyensúlyának felborulását vagy zavarát kiválthatják:
• elhúzódó antibiotikus terápia, vagy egyetlen nagy dózisú antibiotikumos kezelés
• súlyos hasmenés (csökken a hasznos bélbaktériumok száma, és ha ez tartósan fennáll, akkor étel-intolerancia is kialakulhat)
• cukorban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend
• fogamzásgátló tabletták (az élesztőgombák túlszaporodás és a fogamzásgátló tabletta közti összefüggést sok nő tapasztalja)
- túlzásba vitt méregtelenítő, tisztítókúrák, bélmosás (colon hidroterápia), léböjt-kúrák. Ilyen kúrákat csakis hiteles szakemberek által ajánlottan és ellenőrzötten szabad végezni. Egyoldalú táplálkozás, koplalás, léböjt nem javasolt 1-3 napon túli időre!

Milyen készítményeket javasolt fogyasztani az optimális bélflóránk visszaszerzéséhez, megtartásához?
Hiteles bélflóra-pótló készítmények, colostrum (kecske vagy tehén előtej) készítmények, inulint tartalmazó növények és készítmények, pl. csicsóka, organikus joghurt, túró, tejföl, tejszín és vaj, perui kovaföld, enzim-készítmények és enzimekben gazdag táplálék, pl. csírák, hajtások fogyasztása, algafélék, C-vitamin (organikus), B-komplex, nyomelem-készítmények, aminosav-készítmények, fehérjében gazdag táplálkozás, pl. lencse, organikus húsleves, párolt sárgarépa, sütőtök, burgonya (héjában sült vagy főtt).

Éljünk együtt egészségben, harmóniában!

Bíró Tünde
Tanár, szexuáltereapeuta
Természetes gyógymódok tanácsadó

Megjegyzések